ترشي هفت بيجار یکی از قدیمی ترین و رایج ترین انواع ترشی می باشد که در فصل پاییز و زمستان به عنوان چاشنی در کنار سفره های ما ایرانی ها قرار می گیرد. پیشینه این ترشی پر طرفدار همانطور که از عنوانش مشخص است متعلق به شهر بیجار بوده که تهیه آن به مرور زمان به دلیل عطر و طعم بی نظیری که دارد در سراسر کشور و حتی در کشورهای منطقه نیز رایج شده است. یکی از بارز ترین ویژگی های ترشی هفت بیجار ترکیبات آن است که شامل هفت نوع میوه و هفت نوع سبزی می باشد. علت معروف بودن این ترشی به نام هفت بیجار نیز ریشه در ترکیبات آن دارد. اگر جزو دوستداران ترشی هفت بیجار هستید و می خواهید این ترشی بی نظیر را با عطر و طعم خاص تهیه کنید، حتما از دستور العمل ارائه شده در خورستان نیز بهره ببرید. زیرا ما تلاش کرده ایم تمام نکات کلیدی تهیه آن را در این مقاله ذکر کنیم.
در اولین گام جهت تهیه و درست کردن ترشی خوشمزه هفت بیجار به سراغ گل کلم ها می رویم. گل کلم ها را تکه تکه کرده و با دقت تمام آنها را می شوریم. جهت پاکسازی کامل گل کلم ها از میکروب و سایر ذرات بیماری زا بهتر است آن را با آب و نمک بشوریم.
حال به سراغ دیگر صیفی جات مورد استفاده در این ترشی رفته که شامل: خیار، بادمجان، هویج، فلفل دلمه ای، سیب زمینی ترشی و فلفل سبز می باشد رفته و آنها را داخل یک لگن مناسب ریخته و با کمک آب و نمک تمیز می شوریم.
پس از شستشوی کامل موارد نام برده آنها را درون آبکش ریخته و کنار می گذاریم تا تمیز خشک شوند. جهت اطمینان از خشک شدن کامل مواد می توانیم به کمک یک دستمال تمیز آنها را کاملاً خشک کنیم.
در مرحله بعدی به سراغ آماده کردن صیفی جات ترشی می رویم. با توجه به سلیقه خود می توانیم همه سبزی ها به جز فلفل سبز را به صورت مکعبی و یا حلقه ای خرد کنیم.
حال به سراغ آماده کردن سبزی های ترشی می رویم. همانطور که گفتیم در ترکیبات ترشی هفت بیجار، هفت نوع سبزی وجود دارد که شامل: ترخون، مرزه، نعناع، جعفری و گشنیز می باشد.
پس از تهیه سبزی مخصوص ترشی هفت بیجار از بازار، آن را پاک کرده و تمیز می شوریم. پس از آبگیری و خشک کردن سبزی، آن را به صورت ساطوری خرد می کنیم. البته باید متذکر شد که حتما سبزی ها را وقتی که خشک هستند خرد کنیم. زیرا در غیر این صورت ترشی ما بیشتر در معرض کپک زدن قرار خواهد گرفت.
اکنون تمام صیفی جات ریز شده و همچنین سبزیجات خرد شده را درون ظرفی بزرگ ریخته و بطور کامل با هم مخلوط می کنیم. با توجه به ذائقه خود و دیگر اعضای خانواده، و میزان علاقه به ادویه جات می توان به اندازه دلخواه ادویه مخصوص ترشی هفت بیجار به بقیه ترکیبات اضافه کرد.
حال با توجه به مقدار مواد اصلی یک دبه مناسب تهیه کرده و پس از شستشوی کامل و خشک کردن آن را جهت ریختن مواد ترشی به داخلش آماده می کنیم.
اکنون دیگر می توانیم به سراغ سیرها برویم و پوست بوته های آن را بگیریم. سپس با ریختن لایه لایه از مواد به درون دبه، روی هر لایه از مواد درون دبه مقداری سبزی خشک و چند حبه سیر اضافه می کنیم.
تا پر شدن کامل دبه، و تمام شدن مواد ترشی حالت لایه لایه ریختن ترشی را ادامه داده و پس از اتمام کار روی سطح ترشی چند عدد فلفل سبز، سیر و سبزی خشک می ریزیم.
پس از طی شدن تمام مراحل ذکر شده داخل دبه را تا جایی که روی مواد را بطور کامل بگیرد سرکه اضافه می کنیم. همچنین سرکه باید به اندازه یک بند انگشت روی مواد نیز قرار بگیرد. این کار مانع از کپک زدن ترشی هفت بیجار ما می شود.
در صورت تمایل می توانیم مقداری روغن نیز به سر دبه اضافه کنیم تا مانع از هوا کشیدن مواد ترشی و کپک زدن آن شود. حال دیگر باید درب دبه ترشی را محکم ببندیم و آن را در یک مکان خنک و تاریک قرار دهیم تا قشنگ جا بیفتد.
پس از جا افتادن این ترشی خوشمزه و رنگارنگ می توانیم در کنار انواع غذاها به عنوان چاشنی از آن استفاده کنیم.
جهت تهیه ادویه مخصوص ترشی هفت بیجار، باید تمام مواد مربوط به ادویه را که شامل؛ گلپر، فلفل سیاه، جوز هندی، پودر رازیانه، تخم گشنیز، پودر زیره، سبزی خشک می باشد، را داخل مخلوط کن ریخته و آنها را کاملا آسیاب کنیم.
سپس مخلوط به دست آمده را درون یک ماهی تابه ریخته و روی حرارت ملایم قرار داده و کاملا تفت می دهیم. به این ترتیب ادویه ترشی هفت بیجار ما نیز آماده می گردد.
لازم به ذکر است که از ادویه تهیه شده به مقدار مناسب در ترشی استفاده کرده و ما بقی آن را در جایی خشک و خنک قرار داده تا برای دفعات بعدی که دوباره قصد تهیه ترشی هفت بیجار داریم نیز بتوانیم از آن استفاده کنیم.
مربا توت فرنگی یکی از مرباهای پرطرفدار در سرتاسر جهان است که اکثر افراد آن را دوست دارند. این مربا را مانند بقیه مرباها، می توانید به عنوان صبحانه سرو کنید.
ادامه مطلب
مربای به یکی از خوشمزه ترین و پرطرفدارترین مرباها است. در فصل پاییز و با عرضه شدن میوه به، مربای به پخته می شود. اگر بخواهید این مربا را یک سال...
ترشی از دیرباز در خاورمیانه و آسیای شرقی طرفداران بسیاری داشته است. ترشی مخلوط یکی از انواع ترشی می باشد که قدمت زیادی دارد البته این ترشی دستور العمل تهیه خاصی ندارد. اما آنچه بر همگان روشن...
ترشی یکی از متنوع ترین چاشنی های کنار سفره مردمان خاورمیانه است. مهمترین فلسفه درست کردن ترشی در قدیم نگهداری طولانی مدت از تره بار بوده است. در آن روزگاران به دلیل نبود امکانات حال حاضر، جهت داشتن...